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Board Policy No. 1330 – USE OF SCHOOL FACILITIES 
 
 
The Governing Board recognizes that district facilities are a community resource whose primary 
purpose is to first be used for school programs and activities. The Board authorizes the use of 
school facilities by community groups for purposes provided for in the Civic Center Act when 
such use does not interfere with school activities. 
 
All school-related activities (clubs, class events etc.) shall be given priority in the use of 
facilities under the Civic Center Act.  Thereafter, the use of facilities shall be on a first-come, 
first-served basis. 
 
The Board authorizes the use of school facilities without charge by nonprofit organizations, 
clubs or associations organized to promote youth and school activities.  These groups include, 
but are not limited to, Girl Scouts, Boy Scouts, Camp Fire, Inc., parent-teacher associations, 
and school-community advisory councils.   
 
Other groups requesting the use of school facilities under the Civic Center Act shall be charged 
at least direct costs. 
 
Fair Rental Value 
 
Groups shall be charged fair rental value when using school facilities or grounds for 
entertainment or meetings where admission is charged or contributions solicited and net 
receipts are not to be expended for charitable purposes or for the welfare of the district's 
students. (Education Code 38134) 
 
Legal Reference:  
EDUCATION CODE 
10900-10914.5  Community Recreation Programs 
32282  School safety plan 
38130-38138  Civic Center Act: use of school property for public purposes 
ATTORNEY GENERAL OPINIONS 
79 Ops.Cal.Atty.Gen 248 (1996) 
COURT DECISIONS 
Lamb's Chapel v. Center Moriches Union Free School District  (1993) 113 S.Ct. 2141 
Cole v. Richardson, (1972) 405 U.S. 676, 92 S.Ct. 1332 
Connell v. Higgenbotham, (1971) 403 U.S. 207, 91 S.Ct. 1772 
ACLU of So. Calif. v. Board of Education of San Diego, (1963) 59 Cal .2d 224 
ACLU of So. Calif. v. Board of Education of  Los Angeles, (1963) 59 Cal .2d 203 
ACLU of So. Calif. v. Board of Education of San Diego, (1961) 55 Cal .2d 906 
ACLU  of So. Calif. v. Board of Education of  Los Angeles,(1961) 55 Cal .2d 167 
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